Xabi Aburruzaga triomfa a Llanars junt al seu quartet i a Niamh Ní Charra

18/08/2019

El passat divendres 16 d'agost, Xabi Aburruzaga actuava per primera vegada al Festival de Música de la Vall de Camprodon, acompanyat del seu quartet, d'una parella de ballarins, i amb la violinista irlandesa Niamh Ní Charra d'invitada especial.

El concert va tenir lloc a la plaça de l'om de Llanars, essent l'únic concert del FMVC que es celebrava a l'aire lliure. La plaça, convertida en una platea absolutament atapeïda de públic, es convertia en l'espai on el públic gaudiria de principi a fi d'un concert en què es fusionaven sons bascos i celtes, amb un gran virtuosisme i emotivitat.

El concert va començar amb una primera part en què Xabi Aburruzaga va interpretar temes dels seus quatre àlbums amb acompanyament de balls bascos al mateix escenari on tocaven els músics.

Després de sis temes d'una energia desbordant, pujava a l'escenari Niamh Ní Charra, una de les violinistes més reconegudes del panorama de la música celta irlandesa. De seguit el públic va començar a vibrar amb la sintonia entre la violinista i els músics bascos, creant una atmosfera màgica que duraria fins al final del concert.

El concert passaria per moments de molta intensitat, per moments emotius, per moments en què agafaria importància la llengua euskera de les cançons, fins arribar a un dels punts més emblemàtics del concert. Els músics interpretaven "Laster Arte", un cant de comiat, mentre el ballarí feia dansar una gran bandera blanca amb l'església de Llanars de fons. Una bandera que podia tenir el significat que cadascú li vulgui donar.

Com a bisos, Xabi Aburruzaga interpretava a solo l'Estaca, de Lluís Llach, amb el públic completament entregat, i de nou amb tots els músics a l'escenari, oferien dos bisos més carregats d'energia.

En resum, un concert inoblidable, d'agermanament entre pobles que tenen en comú, entre d'altres coses, l'opressió que han patit o pateixen. Irlanda, Euskadi i Catalunya.

NOTÍCIES